Peaklevel gastspreker bij najaarsdiner DE144
DE144 is in maart 1961 opgericht op initiatief van o.m. Charles Pahud de Mortanges. Doel was en is een ontmoetingsplaats te creëren voor topsporters, sportbestuurders en sportjournalisten. Op dit ogenblik telt DE 144 ca. 165 leden, afkomstig uit alle takken van sport. Belangrijk criterium bij het uitnodigen van nieuwe leden is dat zij zich in hun tak van sport -nationaal dan wel internationaal- op prominente wijze hebben gemanifesteerd. Binnen het genootschap zijn dan ook vele nationale, Europese, wereld- en olympische kampioenen aanwezig. PeakLevel heeft op dinsdag 4 november 2014 op uitnodiging een presentatie gegeven aan deze besloten club.
De presentatie van Peaklevel ging over de dunne scheidslijn tussen winnen en verliezen. Hoe kan je je herenen op veerkracht trainen en zorgen dat als het er echt toe doet je ook instaat bent alle kennis en vaardigheden die je bezit in de praktijk toe te passen. Is optimale staat van het brein een competentie en trainbaar? Alle prominente aanwezigen hadden natuurlijk prachtige ervaringsverhalen die gingen over hun ervaringen met winnen, verliezen en de dunne scheidslijn daartussen. Dit en de kennis van Peaklevel maakte dat het een fantastische avond was met mooie verhalen en discussies.
Conclusie:
Wanneer topprestaties achterblijven op de momenten dat het echt moet dan worden vaak mentaal-emotionele kwesties als reden gegeven. PeakLevel vindt mentaal-emotionele veerkracht een competentie, die net zoals kennis, vaardigheden en ervaring een voorwaarde is voor optimaal presteren. In tegenstelling tot alle mentale trainingen, die gericht zijn op cognitieve vaardigheden, traint Peaklevel het brein als geheel middels een continu EEG om tot optimale prestaties in staat te zijn.
Reacties & feedback
Minke Booij: Is een voormalige Nederlandse hockeyspeelster. Ze speelde 227 interlands (37 doelpunten) voor de Nederlandse vrouwenploeg. Is per 1 maart manager vrouwenvoetbal KNVB.
“ Ik vond de presentatie van peaklevel zeer interessant en aansprekend. Ik ben zeker benieuwd wat een meting bij mij op zou leveren en zou graag ervaren wat de training voor mij zou kunnen opleveren. Als topsporter was ik naast fysieke trainingen ook altijd bezig met mentale trainingen omdat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en voor een optimale prestatie is het van belang dat beide in topconditie zijn. Maar ook nu met een gezin, drukke baan, huishouden en een sociaal leven is een gezond brein in een gezond lichaam van enorme waarde.”
Johan Kenkhuis: Is een Nederlands topzwemmer, die zijn internationale seniorendebuut maakte bij de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in Perth in 1998. Daar won de specialist op de vrije slag, als lid van de estafetteploeg op de 4×200 meter vrije slag, de zilveren medaille. In 2006 nam hij afscheid van het zwemmen tijdens het EK kortebaan in Helsinki. In 2012 is hij tijdens de Olympische Spelen in Londen de deskundige van de NOS tijdens het zwemtoernooi. Momenteel is hij eigenaar van het bedrijf done&done sportcommunicatie.
“ Ik vond jullie presentatie boeiend vanwege het feit dat jullie visie en wijze van trainen van de mentale weerbaarheid van mensen/sporters heel concreet is en wetenschappelijk aan doet. Vaak blijft ‘mentale training’ iets ongrijpbaars, iets psychologisch, iets vaags, maar dit was tastbaar en dat sprak me aan.”
Mario van der Ende: Is een Nederlands oud-voetbalscheidsrechter. Hij floot van 1985 tot 2003 meer dan 600 wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal waaronder 4 bekerfinales en 4 wedstrijden om de Johan Cruijff-schaal. Van der Ende was internationaal FIFA-scheidsrechter van 1990 tot en met 2002 [1].
“ De presentatie en onderwerp waren erg interessant. De besproken materie en direct zichtbare (meetbare) resultaten zullen voor iedere sporter een verrijking zijn!”